Rozwijalnia MÓZGU

Pamięć cz. 3.

Wtorek, 27. grudnia 2016.

Wiemy jak ważna w życiu jest dieta i jak nietrudno się domyślić, że ma ona wpływ również na pamięć. A konkretnie substancje chemiczne zawarte w pożywieniu. Białko ma bezpośredni wpływ na tworzenie połączeń między neuronami, bowiem synteza białka warunkuje przebudowę i syntezę synaps. Tłuszcze pomagają utrzymać strukturę błony komórkowej komórek mózgu, szczególnie te jednonasycone. Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 wpływają bardzo korzystnie na szybkość przewodzenia impulsów nerwowych, wspomagają działanie pamięci roboczej i rozumowania, oraz znacznie poprawiają funkcje poznawcze. Kwas linolowy, jego brak powoduje osłabienie koncentracji, utraty pamięci lub apatię. Węglowodany zapewniają mózgowi energię, zużywa on bowiem 20-25% energii dostarczanej organizmowi. Produkcję energii zapewnia glukoza lub węglowodany złożone. Pamiętajmy jednak, iż większa dawka węglowodanów dostarcza więcej insuliny, co powoduje spadek energii a więc brak koncentracji i senność.


Witaminy i mikroelementy:

  • B1 (tiamina) wzmaga czynność neuroprzekaźnika acetylocholiny, którego brak powoduje między innymi zaburzenia pamięci i koncentracji.
  • B3 (niacyna) zapewnia mózgowi tlen poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych.
  • B5 (kwas pantotenowy) bierze udział w wytwarzaniu przekaźników nerwowych i uczestniczy w regeneracji tkanek.
  • B6 ma wpływ na układ nerwowy, jej brak obniża procesy myślowe.
  • B12 bierze udział w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i powstawaniu neuroprzekaźników.
  • Kwas foliowy ma wpływ na dotlenienie mózgu.
  • Witamina C chroni przed skutkami stresu i opóźnia proces starzenia.
  • Witamina E wiąże wolne rodniki szkodzące komórkom mózgowym.
  • Magnez wspomaga działanie hipokampu (miejsce przechowywania i przetwarzaniu informacji), poprawia koncentrację i sprawność procesów myślowych.
  • Żelazo jest nośnikiem tlenu w organizmie, niedobór zaburza zdolność rozumowania i uczenia się.
  • Cynk wpływa na wszystkie procesy życiowe a więc i na pamięć.
  • Potas poprawia dotlenienie mózgu i bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron.
  • Fosfor zwiększa inteligencję i poprawia pamięć.

Inne związki:

  • Cholina - ma duży udział w wytwarzaniu acetylocholiny (neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci).
  • Flawonoidy i antocyjany - wspomagają produkcję czynników wzrostu w mózgu, które przyczyniają się do szybkiego tworzenia nowych sieci pamięciowych. Zapobiegają zaburzeniom pamięci a fisteina i flawonoidy zawarte w owocach jagodowych poprawiają pamięć i koncentrację, oraz zwiększają prędkość kojarzenia faktów.
  • Kofeina, Teina i Mateina – działają pobudzająco, polepszają procesy kojarzeniowe i koncentrację. Lepiej pić słabą kawę co 3 godziny niż mocną raz dziennie. Kawę pijemy przed wykonaniem zadania a nie wtedy, gdy organizm jest zmęczony. Kofeinę zawiera kawa, herbata i guarana. L-teanina zwiększa aktywność fal mózgowych alfa a razem z kofeiną wpływa korzystnie na czas reakcji, pamięć i wydajność, a także, na funkcjonowanie poznawcze i rozwiązywanie zadań. Guarana (mateina) odgrywa pozytywną rolę w walce z negatywnym skutkiem działania rodników tlenowych.
  • Nikotyna - (palenie aktywne i bierne) utrudnia dotlenienie mózgu i pogarsza pamięć.
  • Alkohol - zaburza uczenie się i spowalnia myślenie. Nadużywanie powoduje problemy z pamięcią krótkotrwałą (szczególnie u kobiet), oraz zaburzenia myślenia werbalnego i przestrzennego.

Zasady diety niezbędne dla procesu pamięciowego:

  • Zaczynaj dzień od pożywnego śniadania.
  • Jedz drugie śniadanie, najlepiej sałatki warzywne.
  • Jedz dużo ryb zapewniając organizmowi oleje rybne i nie zapominaj o olejach roślinnych.
  • Pamiętaj o aktywność fizycznej i głębokich oddechach.
  • Pij dużo wody mineralnej, niegazowanej aby oczyścić ciało z toksyn.
  • Dla osób starszych zalecana jest dieta bogata w lecytynę.

Wszelkich informacje udzielamy telefonicznie, lub drogą mailową.